2018-06-28 09:57:26• hírek • Közlemény

Több pénzt a bölcsődék működtetésére

Elfogadta a parlament az RMDSZ azon törvénytervezetét, amely értelmében ezután állami támogatásban részesülnek a bölcsődék. A szenátus végső döntéshozóként fogadta el a bölcsődék működtetésére kidolgozott tervezetet.

„Amennyiben az államfő kihirdeti a jogszabályt, 2019-től már nem csak önkormányzati feladat lesz a bölcsődék finanszírozása, hanem a központi költségvetésből is fordítanak majd az óvoda előtti oktatási intézményekre. A statisztikai adatok is azt mutatják, hogy prioritás kell legyen a bölcsődei nevelés helyzetének javítása. Ösztönözni kell a helyek számának növelését, új bölcsődék létrehozását, hiszen Romániában a három év alatti gyerekek mindössze 3 százaléka jár bölcsődébe, ezzel utolsó helyen állunk európai uniós szinten. Ezen változtatni pedig csak úgy lehet, ha életképes és megvalósítható finanszírozási megoldást biztosítunk” – világított rá Turos Lóránd, az RMDSZ Szatmár megyei szenátora.


Az RMDSZ álláspontja szerint a bölcsődehiány megoldására egységes állami politikára van szükség, nem lehet ezt a problémát továbbra is kizárólag az önkormányzatok feladatának tekinteni. Romániában jelenleg kevesebb mint negyven önkormányzat működtet állami fenntartásból bölcsődéket, ezek többsége nagyvárosokban található. A több ezer várólistás kérés is azt mutatja, hogy városi környezetben is sokkal nagyobb lenne az igény bölcsődei helyekre. Kisvárosokban és falvakban még ennél is rosszabb a helyzet.


A bölcsődék számának növelése mellett a törvénytervezet további hozadéka, hogy a bölcsődei nevelők, óvópedagógusok állásait ezután a tanügyminisztérium finanszírozza, illetve ezen nevelőknek szakmai fejlődésre is lehetőségük nyílik a jövőben.


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: